Baka enkelt med bra utrustning

Inspiration

Baka enkelt med bra utrustning

Allt fler väljer att spendera tid i köket utöver den vardagliga matlagningen. Många uppskattar också hantverket i att kunna baka själv. Variationen i recept är oändlig och det behövs ofta inte så mycket för att skapa fina resultat. För att komma igång finns det en del utrustning att välja mellan och några tips du kan dra nytta av.

Många undrar vad som behövs för att komma igång med baket hemma. Flera av de köksredskap som redan finns hemma kan även användas till bakning och det är inte mycket som behöver köpas till. En springform kan till exempel ha många funktioner i köket och utöver pajer och mjuka kakor passar den till att baka bröd eller frysa glass. På nätet finns både inspiration och tydliga instruktioner för vad du kan baka och hur det går till. Ta en extra titt på vilken utrustning som används för att veta vad du behöver. Våga testa och experimentera för att förstå hur saker fungerar.

Så väljer du rätt form

Chocolate,Mud,Cake,,Swedish,Kladdkaka,Or,Sticky,Chocolate,Cake,WithVid valet av formar är det bra med en rund och en fyrkantig form. De större varianterna är ofta mer användbara då pajer, tårtbottnar eller mjuka kakor ofta bakas till fler personer. Vet du med dig att de kommer användas finns dessutom formar i mindre storlekar. Skillnaden mellan en springform och en vanlig form är att springformen kan tas isär och kanten lyftas bort. Det ger ofta ett finare intryck av bakverket och de blir dessutom enklare att skära upp.

Den grundläggande utrustningen är viktigast

Måttsatser finns i olika storlekar och kommer ofta i flerpack. De är ovärderliga för dig som har svårt att bedöma innebörden av en nypa salt eller en skvätt mjölk. En riktigt stor bakbunke behövs för att degar ska få ordentligt med plats att jäsa. En mindre bunke passar för att vispa ihop en pannkakssmet, äggstanning eller vispa grädde. En elvisp är definitivt bra att ha hemma för att göra baket enklare. Det unika med en slickepott är att de är böjliga och lätt anpassas efter bunken eller formen, vilket ger ett betydligt bättre resultat än en sked eller kniv. Många grönsaker, nötter och kryddor går bra att hacka för hand, men resultatet blir ofta bättre med en mixer. En matberedare erbjuder störst variation i användning, medan en stavmixer är lämplig för specifika uppgifter.

Så testar du olika hantverk

Making,BreadSättet att baka på skiljer sig mellan de olika typerna av bakverk. Bullar bakas ungefär som bröd, men degar med jäst sköts annorlunda än en surdeg som behöver mer tid på sig. Du avgör själv om du vill testa på flera olika tekniker eller gärna blir riktigt bra på en metod. I takt med att fler avancerade recept och kreationer ska skapas finns det extra utrustning att komplettera köket med. Det finns till och med specialutrustning som är specifikt utformat för tillverkning av praliner och marsipan.

Sammanfattningsvis är det här de viktigaste tipsen när du ger dig in i köket:

  • Våga testa!
  • Hämta inspiration på nätet
  • Var kreativ med den utrustning du har

Har du med dig detta kommer det vara både roligt och lärorikt att testa på nytt och utvecklas. Om mycket ska bakas kan det vara trevligt att dela bakverken med andra så behöver du inte äta upp allt själv.