Inred ett kök för storbak

Utrustning

Inred ett kök för storbak

Tänk dig att du kan vara din egen bagare hemma. Det kan du, genom att inreda ditt kök för bak. Kanske bakar du och säljer till bagerier eller butiker? Eller så är du bara en bullälskare av rang. Inred lätt och rätt!

Det är mycket utrustning du behöver om du ska ställa till med storbak i köket då och då. Dock behöver det inte kosta så mycket. En bra ugn, en bänkskiva kök och köksmaskiner är a och o. Sedan behöver du naturligtvis bra köksredskap som slickepott, kastruller, slevar och visp. Det mesta av bakredskap är ganska billiga, men arbetsytan är desto viktigare att handla kvalitativt.

Tänk på köksbänken

Arbetsbänken i ett kök är något av det viktigaste att köpa i bra kvalitet. Den ska vara slittålig och i rätt höjd. Om du har en köksö kan du investera i en bra arbetsbänk även här, med lådor under och redskap hängandes över. Marmor är ett dyrt material men mycket vackert. Dock är det känsligt mot syror som citron och vinäger med mera. Det kanske därför inte lämpar sig alltför mycket om du bakar och göra sötsura såser med mera.

Olika material

Investera annars i trä, sten eller granit, eller ännu bättre, en bänkskiva av varje – en som du har när du bakar och en annan som du har när du lagar mat eller häller upp på tallrikarna. Trä behöver behandlas lite oftare men det tål väldigt mycket och passar bra för dig som knådar och bakar. En marmorskiva är bra om du ska handskas med heta saker såsom att göra polkagrisar eller godis.

Du kan också ha en billigare bänkskiva och sätta på vinylplast för att ge ett helt annat intryck av ett annat material – för bara några enstaka kronor. Om du har ytor som du jobbar väldigt ofta på och där syrliga och heta livsmedel ligger, kan det vara värt att göra på det här sättet.