Baka nyttigt med superfood

Cupcakes

Baka nyttigt med superfood

Om du prioriterar hälsan är det viktigt att du äter nyttigt och balanserat. Det kan låta lite tråkigt men idag finns det massor av härliga ingredienser som kan låta dig njuta av mat och bak och samtidigt få i dig välgörande ämnen. Oavsett om du är ute efter en bättre allmänhälsa eller vill gå ner i vikt finns det recept som kommer ge dig både goda smaker och en ordentligt vitaminkick.

Hemligheten med nyttigt bakande är superfood, vilket innebär naturliga livsmedel som är fullspäckade med vitaminer, mineraler och fettsyror. Många av dem är kraftigt antioxidanta och de ger din kropp den näring som är så viktig för att den ska fungera som den ska. Rena ingredienser som inte innehåller kemikalier och tillsatsämnen och som boostar immunförsvaret, ger dig ny lyster och välkommen kraft. Några exempel är:

  • Blåbär – rika på vitamin C , E och antioxidanter
  • Ingefära – antiinflammatorisk och fullt av mineraler och vitaminer
  • Rödbeta – fiberrik och innehåller nitrat och folsyror som hjälper mot högt blodtryck

Välj naturlig sötma

Du vet säkert redan om att vitt socker är dåligt för kroppens in- och utsida, för att inte tala om tänderna. Många livsmedel som du handlar i butik innehåller tillsatt socker som är till för att förhöja smaken men som egentligen är helt onödigt. Visste du, till exempel, att det kan finnas mer socker i juice än läsk och att det kan finnas tillsatta mängder i naturell yoghurt, nötter och bröd? Det är därför ganska svårt att undvika socker helt, men genom att byta ut sockerskålen med en härlig burk honung kan du dra fördel av sötma som ger hälsofördelar som skyddar cellerna, dämpar ångest och är bra för magen. Byt ut det vanliga sockret mot honung i dina bakverk eller i tekoppen och vill du ha extra smak finns det varianter med kanel, ingefära eller saffran.

Håll koll på vikten med goda bakverk

Om du vill minska på din kroppsvikt är du långt ifrån ensam. Förutom att det är jobbigt att inte längre komma i favoritjeansen är det också mycket osunt att ha ett för högt BMI. Särskilt bukfettet kan ge många hälsoproblem och därför är det ofta viktigare att hålla kolla på midjemåttet än att väga sig. Det innebär dock inte att du måste avstå helt från allt som är gott. Prova på att göra nyttiga cupcakes som både är goda och tillfredställande genom att till exempel göra dem med rivna morötter, krossade nötter och honung. Toppa med ekologiska bär eller riv ren, mörk choklad när de kommer ut ur ugnen som får smälta över ytan. Smakar gudomligt och fyller på depåerna med supernyttiga ämnen. Visst innehåller de här delikatesserna kalorier men genom att vara rika på proteiner och fibrer får du en härlig mättnadskänsla som håller längre än när du bakar med vitt mjöl och socker. Öka på förbränningen med en extra promenad eller ta cykeln till jobbet – sakta men säkert kommer kilona försvinna utan att du känner att du späker dig på något sätt.