Student 2020 – fest utan firande

Firande

Student 2020 – fest utan firande

På grund av den pågående spridningen av Covid-19 kommer de som tar studenten i år att få klara sig utan det klassiska firandet. Många känner förstås besvikelse över detta. Vad som återstår är att göra det bästa av situationen och skapa ett firande som ändå blir minnesvärt. I den här artikeln får du veta mer om hur läget ser ut, samt några tips för hur ni kan ordna ett fint studentfirande i hemmet.

Att studentfirandet utgår i år har knappast undgått någon. Tiden då alla studentfiranden börjar runtom i landet närmar sig. I takt med det har medierna i högre utsträckning rapporterat om studenter som är besvikna över att de inte får fira studenten på traditionellt vis. Det blir inga studentflak, inga baler och inga andra sammanhang som typiskt samlar stora folkmassor. Även om studentfiranden kommer att vara betydligt mer intima affärer än vanligt i år finns det ingenting som hindrar att det kan vara trevligt ändå. Med en god fläskytterfile på bordet och några andra förberedelser kan årets studentfirande bli nog så festligt.

Fira studenten i hemmet

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström har låtit meddela att det inte kan bli aktuellt med annat än väldigt småskaliga studentfiranden. Det enda som egentligen kan bli aktuellt är att eleverna får sina betyg i samband med en mindre ceremoni. Samtidigt är det många som ifrågasätter varför verksamheten på landets högstadieskolor fortsätter som vanligt. Hur som helst ser det ut som att årets studenter får räkna med att fira studenten i hemmet, eller i betydligt mindre sammanhang än vad som kanske var tänkt.

Många upplever det nog som att det inte är lika motiverande att göra iordning i hemmet inför årets studentfirande. Det är lätt hänt när firandet inte kommer att vara en angelägenhet annat än för de som är närmast sörjande. Att skalan kommer vara mindre än vanligt kan dock ses som en än viktigare anledning att pynta i hemmet och ordna god mat. Studenten är för många en av livets mest minnesvärda höjdpunkter och att göra högtiden så festlig som möjligt gör stor skillnad.

Gör en meny

Precis som inför ett vanligt studentfirande är det därför en god idé att ordna en meny för kvällens firande. Grillad fläskytterfilé brukar till exempel vara en väldigt uppskattad rätt. Kompletterar ni den med exempelvis ugnsrostad potatis tillsammans med örter och smör har ni redan där en god men samtidigt förhållandevis enkel huvudrätt. När det gäller efterrätter är tårta en klassiker, för att göra det extra festligt kan ni alltid beställa en tårta med ett anpassat motiv, exempelvis i form av studentens namn.

Glöm inte bort de andra detaljerna

Maten och drycken är såklart en väldigt central del av firandet. Glöm för den delen inte bort allt annat som behövs för att skapa en festlig stämning. Även om ni inte ska stå och vänta på att studenterna springer ut är det roligt att fixa en skylt. Likaså glitter och girlanger som typiskt hör till. Med alla bitar på plats får ni en bra student även i år.