De bästa cupcake-ställena

Cupcakes

De bästa cupcake-ställena

Cupcakes kommer inte från Sverige. Vill man uppleva dessa bakverk i deras rätta element bör man bege sig västerut.

Många svenskar kom först i kontakt med genom TV-serien Sex and the City. Huvudpersonerna köpte gärna cupcakes från Magnolia Bakery på Bleecker Street på Manhattan. När serien sändes var Magnolia Bakery ganska nytt. Idag har det växt till en hel kedja, som har sju butiker i USA (varav fem i New York), och elva i övriga världen. Den geografiskt mest närbelägna för oss svenskar ligger på Kuznetsky Most i Moskva.

Det finns också andra kedjor, som har växt snabbare än Magnolia. Crumbs Bake Shop startades så sent som 2003, precis som Magnolia på Manhattan. Idag är den USA:s största cupcakekedja, med 79 butiker i åtta amerikanska delstater. Den som besöker New York kan hinner uppsöka både Magnolias och Crumbs första bagerier på samma dag, de ligger en längre promenad ifrån varandra.

Cupcakes DC style

Även om cupcakes enligt Wikipedia har funnits 1828 är det först de senaste åren som de blivit riktigt populära utanför New York, som fortfarande är cupcake-staden nummer ett. Nu får det stora äpplet konkurrens på det området från oväntat håll: huvudstaden Washington D.C.

Georgetown Cupcake startades 2008 av två kanadensiska systrar. Som namnet antyder öppnade de sitt första bageri i universitets- och diplomat-kvarteren Georgetown. Bageriets cupcakes blev snabbt populära, och det var inte ovanligt att man fick stänga eftersom alla cupcakes sålde slut. Systrarnas cupcakes anses av många vara de bästa i hela USA , och man har numera sex butiker i USA, samt ett café i New York. Dessutom levererar man cupcakes över hela USA.

Georgetown Cupcake är den mest populära cupcakekedjan i USA idag. Flera saker har bidragit till detta. De har ofta specialgjort cupcakes för olika arrangemang: cupcakes med Wikipedias logotyp, eller en stridsvagn byggd av cupcakes till ett av den amerikanska arméns jubileum. Allra viktigast har dock troligen TV-serien D.C. Cupcakes varit. Den följer de två systrarna Kathrine Berman och Sophie LaMontagne, och berättar om hur det är att driva ett litet företag. Hittills har tre säsonger gjorts av tv-serien.

De boende i Georgetown rekommenderar dock Baked & Wired på Thomas Jefferson Street Northwest istället. Detta bageri och café har funnits längre är Georgetown Cupcakes, och har inte utvecklats till en kedja. Enligt de boende är B&W mer genuint, medan Georgetown är mer av en turistattraktion.

På västkusten

Om D.C. Cupcakes liknar program som American Chopper, och har gjorts av företaget TLC, som tog över American Chopper efter Discovery Channel. Det finns även en sorts Idol för cupcakes: Cupcake Wars. I serien tävlar lag mot varandra i att presentera cupcakes på olika teman. Utseendet får, som så ofta med cupcakes, lika mycket uppmärksamhet som smaken.

En av domarna i serien, Candace Nelson, tog cupcakes till Los Angeles efter att ha besökt Magnolia Bakery. Hon startade bageriet Sprinkles Cupcakes 2005, som precis som Magnolia och Georgetown idag finns på flera platser i USA, däribland Georgetown. Sprinkles har också lanserat en ”bankomat” för cupcakes, vilket gör att man kan köpa dem när som helst på dygnet.