Inspiration

Glutenfritt i Paris

Bakverken börjar allt mer anpassas till allergiker och folk som vill äta lite mer nyttigt. Till och med i Paris, som tidigare varit staden för frosseri i fluffiga bakverk, har börjat erbjuda fler glutenfria alternativ.

3671433-merry-young-baker-with-baguettes

I Svenska Dagbladet kan man läsa att bagerierna i Paris går allt mer mot att erbjuda glutenfria godsaker. Staden har alltid varit bäst på att skapa de allra härligaste bakverken, fulla med gluten, men nu satsar alltså allt fler bagare och konditorer på glutenfritt. Detta gör de framförallt för att möta den ökande efterfrågan på goda varianter på bakverk även för de som inte tål gluten. Den som verkligen startade den här trenden var den kända konditorn Marie Tagliaferro som öppnade ett konditori vid namn Helmut Newcake. Konditorn är själv glutenallergiker och därför har hon sett det lite som hennes plikt att utveckla glutenfria alternativ av alla de franska klassiska bakverken.

Poppis med råkost

Det är inte bara glutenfria godsaker som efterfrågas allt mer, utan allt fler vill även ha bakverk som är lite bättre för kroppen. Exempelvis är det väldigt trendigt att baka desserter och bakverk som är så kallad rawfood, alltså med ingredienser som inte blivit upphettade över en viss temperatur. Många svenska bagerier har exempelvis gjort rawfood-varianter på semlan i semmeltider. I Expressen kan man läsa om den här rawfood-semlan som garanterat är nyttigare än dess föregångare och som skaparen lovar ger en rejäl boost. Om man själv vill haka på trenden med att baka rawfood-varianter av kända bakverk kan man besöka Rawfoodshop för att handla på sig allt som behövs.

Enklare med laktosfritt

Något som funnits länge hos de flesta konditorier och caféer är laktosfria varianter av bakverken. Det är lite enklare att göra bakverk laktosfria eftersom de flesta mjölkprodukter finns i laktosfria varianter och det dessutom finns sojamjölk, mandelmjölk och kokosmjölk.

”I kyldisken finns nu substitut baserade på både havre, ris och nötter. Man kan också göra egen mjölk på mandlar eller frön.” Läs mer.