Inspiration

Bakverk är gott, men inte till frulle!

I ett tidigare inlägg skrev vi om det kanske främsta bäret som finns – nämligen blåbär! Ett bär som man kombinerar gott och nyttigt med när man äter. I dag skriver vi om hur det ibland är riktigt gott att äta fikabröd som croissanter till frukost men att detta i längden inte är särskilt välgörande. Vi skriver dessutom om frukost generellt.

 

kolhydratiker.seI en artikel i Expressen kan vi läsa om hur frukosten faktiskt är dagens viktigaste mål, även om det nu finns olika åsikter om detta så kallade faktum. Men icke desto mindre är det så vi ofta refererar till det tidiga målet som bryter nattens fasta. Samtidigt är det så att vi svenskar ofta har frukostvanor, det vill säga – vi äter ofta samma sak till frukost, dag efter dag, år efter år. Men om detta något som vi stoppar i oss inte är särskilt hälsosamt, är det inte svårt att räkna ut att det också ger konsekvenser som inte minst syns i ens värden och på ens kropp.

Många produkter innehåller mycket tillsatt socker

Det finns ett antal misstag som vi gör när vi äter frukost som i det långa loppet inte är superbra för oss, det är bland annat att vi äter lättyoghurt med jordgubbssmak eller annan smaksatt yoghurt. Detta känns kanske hälsosamt men faktum är att det oftast är rena sockerbomben när det är smaksatt. Naturell är alltid bäst, alltså utan tillsatt smak eller socker.

Ju bättre vi bullar upp på morgonen, desto lättare står vi emot sötsug och småätande under resten av dagen.

Annat som vi gillar att stoppa i oss till frullen, men som inte är optimalt är flingor och müsli. Dessa är ofta innehållandes både sötningsmedel och mjöl. En annan produkt som även den är sockerstinn är juicen, även fast den kanske är färskpressad. Många juicer innehåller faktiskt lika mycket socker som läskvarianter, att i stället äta en apelsin ger dessutom fibrer och inget tillsatt socker. Sist men inte minst är det viktigt att inte lyxa till det med croissant eller bagel varje morgon, även om det är så gott att man bara vill äta det jämt.