Rött vin och choklad

Inspiration

Rött vin och choklad

När du ska välja vin till din choklad måste du tänka öppet och pragmatiskt. Choklad har ett helt spektra av olika smaker och nyanser, vilka måste tas till hänsyn när du väljer vinet. Vit choklad är ofta väldigt sött, men kan kombineras med lime, citron eller hallon för att skapa en syra. Det här kommer också påverka ditt vinval. En mörk choklad med beska toner kan med fördel kombineras med havssalt – och så vidare. Nedan följer lite tips på hur du kan tänka.   

I en tidigare text har vi diskuterat om hur du väljer vin till helgens cupcakes. Sött kan vägas mot sött, osv. Men choklad är mer komplext än så – en fin och elegant choklad kan vara besk och lite syrlig som mörkrostat kaffe. Att välja vin här kräver att du tar dig en stund till att faktiskt smaka av chokladen. I många lyxiga chokladbutiker kan du få ta ett par smakprov, för att få dig en bild av hur smakskalan ser ut på chokladen du vill bjuda på till ditt vin.

Sött är inte alltid bäst

Sött har varit en genomgående trend genom Sveriges alkoholhistoria. Det här är ett av svaren till varför Sverige inte har blivit ett internationellt erkänt ciderland som Frankrike, England och Spanien. En prestigefull cider är torr – och många svenskar rynkar på näsan åt hur det snålats med socker. När det gäller choklad är svenskarna förtjusta i söta mjölkchoklader. Men som ett väl avvägt tilltugg till vinet kan det vara kul att sträcka sig längre än till det söta. En choklad är med fördel besk och syrlig: och hur väljer du då rätt vin till det?

 

Mörk choklad och rött vin är en fantastisk kombination. Nuförtiden säger till och med forskningen oss att rött vin och mörk choklad föryngrar våra celler. För den som har vägt de olika smakerna rätt med varandra kommer det dessutom vara en fantastisk kombination att samlas kring. En sak man kan komma ihåg är att både rött vin och mörk choklad innehåller tanniner: därför måste man väga de olika alternativen så att kombinationen inte framhäver de svårare sidorna i chokladen eller vinet. Men våga vara kaxig, följ bara några enkla råd!

  • En medelmörk choklad som bryter den anande beskan med sälta från havssalt kommer vägas bra med ett syrligare, ungt vin.
  • En riktigt mörk, slät och intensiv choklad vill ha ett vin som kan mäta sig med intensiteten. Söta starkviner är den perfekta kombinationen: ett fint portvin är ett bra alternativ till detta.
  • Chokladen först, vinet sen. Din min har en temperatur på runt 36 grader, vilket är perfekt att smälta choklad i. Tar du viner först kyler du ner munnen lite, och chokladen smälter inte lika elegant. Prova själv, skillnaden är inte subtil.

Lycka till och trevlig helg!