Inspiration

Cupcakes franska kusin

6800371-cannele-bordelais-french-small-cakeCupcakes är inte de enda bakverk som är små och bakas i formar. Det finns även ett franskt bakverk som heter canelé och påminner mycket om cupcakes ur det anseendet.

Cupcakes har fått sitt namn från att man bakar dem i koppar eller formar. Det signifikativa med cupcakes är att de kan göras i så många olika varianter, och det faktum att de just bakas i koppar eller formar är även avgörande. De funkar som en en-portions-tårta och är individuella bakelser som ska ge den som äter dem en hel upplevelse genom enbart en cupcake.

Cupcakes franska kusin

En annan bakelse som, precis som cupcakes, lagas i en liten form och är en munsbit är den franska bakelsen canelé. Canelén skulle man kunna kalla cupcakens franska kusin. Till skillnad från cupcakes som har en ganska söt och enkel smak, är dock canelén full av intensitet och har en lång eftersmak. De franska munsbitarna har en karamelliserad yta som är väldigt krispig, men den är mjuk inuti. Den är gjord på bland annat äggula, mjöl, smör, socker, mjölk, vanilj och rom.

Canelé ny i Sverige

Canelén är en ny produkt i Sverige men har funnits i Frankrike i århundraden. Det finns bara en person i Sverige som bakar canelés professionellt och hon säljer sina fina små bakverk på ett bageri i Årstaberg. Varannan dag levererar hon även till några kaféer i Stockholm och hon säljer även från hemsidan.

”Canelé är en bageriprodukt och måste njutas nybakad. Konsistensen och krispigheten är jätteviktig.” Läs mer.