Laga mat i Mikrovågsugnen

Utrustning

Laga mat i Mikrovågsugnen

Percy Spencer lät konstruerar den första mikrovågsugnen kommersiellt 1947. Mikrovågsugnen var 1. 7 meter hög och vägde ca: 340 kg. Den var förmodligen inte helt strålsäker. Idag är mikrovågsugnen helt ofarlig och en praktisk köksmaskin. Dock finns det fortfarande seglivade myter om mikrovågsugnens strålning och säkerhet. Det är dags att avliva dessa myter.

Rädslan för strålning kan till viss del anses vara befogad. Eftersom en mikrovågsugn värmer, tinar eller kokar mat och dryck med hjälp av mikrovågar. Höga nivåer av mikrovågor skulle kunna vara skadliga om människa, djur eller växtlighet rymdes i en gigantisk mikrovågsugn och utsattes för höga nivåer av mikrovågor. På samma sätt som mat eller dryck skulle bli varmt skulle människa, djur och växtlighet bli uppvärmda. Detta är förmodligen den främsta anledning till myterna om mikrovågsugnens farlighet och skadlighet. Kan ju tilläggas att det finns vissa livsmedel och råvaror som du aldrig ska laga i mikrovågsugn. Inte för at det är hälsoskadligt, men för att det blir ett riktigt dåligt resultat vid tillagningen.

3 vanliga myter om mikrovågsugnen

  • En myt är att det skulle finnas mikrovågor kvar i maten eller drycken när man utsatt dessa produkter för mikrovågor. Detta är helt felaktigt. Direkt då luckan öppnas på en mikrovågsugn upphör strålning och mikrovågor. Mikrovågorna kan omöjligen bli kvar i mat eller dryck.
  • Att äta mikrovågsuppvärmd mat och laga mat i microvågsugn kan påverka näringsinnehållet i maten negativt. Myten hänger ihop med det faktumet att vattenlösliga vitaminer försvinner ut och förångas men detta faktum är lika reellt även när du kokar något i en kastrull på spisen! Faktum är att om du använder mikrovågsugnen på rätt sätt kan den vara mer skonsam än vid vanlig traditionell kokning.
  • Om du tittar in i mikrovågsugnen medan den är på kan ögonen utsättas för strålning och ta skada. Förblir en myt. Om mikrovågsugnens lucka är hel och utan defekter finns det inga risker med att titta in i mikrovågsugnen, för att kontrollera om maten verkar varm eller klar. Är >luckan däremot skadad, skev eller på annat vis defekt. Ska mikrovågsugnen överhuvudtaget inte användas utan repareras eller kasseras.

I Sverige är alla mikrovågsugnar som säljs strålsäkrade och kontrollerade. Samtliga produkter av mikrovågsugnar måste vara godkända av Strålsäkerhetsmyndigheten för att överhuvudtaget få säljas på den svenska marknaden. Du kan lugnt värma upp matlådan på jobbet, tina frallorna eller laga morgongröten i mikrovågsugnen – det innebär noll och inga strålningsrisker.